De stap van werknemers om deel te nemen aan de regeling wordt niet lichtzinnig genomen. Zo voorziet de regeling in een uitkering op AOW-niveau van ongeveer € 1.287,- netto per maand. En dat is een fors lager bedrag dan het salaris dat de werknemer ontvangt. Daarbij geldt dat de mogelijkheid om het inkomen aan te zuiveren, beperkt is tot het naar voren halen van opgebouwde pensioenrechten door de werknemer. Werkgevers kunnen naast de uitkering, die deelnemende werknemers ontvangen, niet ook nog een beloning of uitkering toekennen en als dat wel gebeurt dan wordt die aanvullende uitkering of beloning bij de werkgever belast met 52% RVU-boete.
Help je medewerker op weg
De NBVT krijgt veel vragen van werkgevers over de regeling en de mogelijkheid om de uitkering te verhogen. Dat was een van de redenen om over het onderwerp een webinar te houden waaraan een veertigtal Timmerfabrikanten heeft deelgenomen. De regeling is ingestoken op een aanvraag door de werknemer zelf, maar werknemers kunnen daarbij een beroep doen op de begeleiding van consulenten van werknemersorganisaties. De NBVT ervaart dat werknemers over de deelname aan de regeling in gesprek gaan met hun werkgever en van die kant ook bijstand verwachten. Als werkgever kun je je werknemer op weg helpen.
- Wijs je medewerker op de flyer van SSWT. Hierin kan de medewerker alles lezen over deze regeling.
- Verwijs je medewerker voor meer informatie door naar SSWT.
- Om te onderzoeken of de regeling aantrekkelijk is voor de medewerker, kun je hem/haar wijzen op de mogelijkheid om aanvullingen op de uitkering vanuit pensioenrechten te laten berekenen.
- Vertel je werknemer dat hij/zij berekeningen met de tool van bpfBOUW zelf kan uitvoeren.
- Als je werknemer jou als werkgever om hulp vraagt, dan kan je de berekeningen samen uitvoeren, met kennisname van het webinar van NBVT.
- De werknemer dient de aanvraag zelf in bij SSWT en dit dient 3 maanden voorafgaand aan de uitdiensttreding plaats te vinden. Dit kan via de site van SWWT. SWWT beoordeelt de aanvraag binnen 7 werkdagen.
Mocht je als werkgever behoefte hebben aan verdere begeleiding, dan hebben NBVT, SSWT en de werknemersorganisaties de mogelijkheid om door te verwijzen naar financiële adviseurs.
Tip
Tijdens het webinar is een toelichting gegeven door bpfBOUW om de uitkering te berekenen voor een individuele werknemer en door de SSWT is een presentatie gegeven. Deze onderdelen kun je hier terug vinden:
Webinar zwaarwerktimmer-regeling Presentatie SSWT