Wat zijn gezonde gebouwen? Is dat een gebouw dat niet ongezond is, dus waar geen of weinig ongezonde stoffen zijn? Of gaat gezond bouwen verder?
Onze leef- en werkomgeving kan ons welzijn positief en negatief beïnvloeden. Zo kunnen onprettige ruimtes stress veroorzaken en een prettige ruimte dit juist wegnemen. Omdat we veel tijd binnen besteden is het belangrijk om tijdens het ontwerp rekening te houden met het effect dat ruimtes hebben op de toekomstige gebruikers van het gebouw.
Een Nederlandse vertaling van de definitie van gezondheid van de wereldgezondheidsorganisatie: Gezondheid is een staat van compleet fysiek, mentaal en sociaal welzijn en niet enkel de afwezigheid van ziekte of gebreken.
Dus niet alleen de focus op de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Toch meten we gezondheid vaak aan de hand van juist die hoeveelheid aanwezige schadelijke stoffen en bedenken we maatregelen als voldoende ventilatie om deze stofjes af te voeren.
Een voorbeeld: Radon en thoron zijn radioactieve gassen die zich hechten aan stofdeeltjes en longkanker kunnen veroorzaken. Deze gassen komen uit de bodem en uit bouwmaterialen als baksteen en beton. Het is bekend dat er in Nederland elk jaar ongeveer 400 mensen longkanker krijgen door radon en thoron én dat de concentratie binnen woningen hoger is dan buiten. De maatregel: voldoende ventileren. Een alternatieve maatregel zou kunnen zijn: beperk het gebruik van bouwproducten die schadelijke stoffen bevatten. Of nog beter: kies voor gezonde materialen.
Het RIVM doet in 2022 en 2023 onderzoek naar de aanwezigheid van radon in woningen, werkplekken en openbare gebouwen. Het onderzoek is bedoeld om de mogelijke risico’s voor de volksgezondheid te achterhalen. Mogelijk volgen dus nog nieuwe maatregelen.