Circulaire economie
De houtsector heeft de ambitie om milieu-impact te minimaliseren en zoveel mogelijk CO2 in bos en de gebouwde omgeving vast te leggen. Dit door in te zetten op het gebruik én op het hergebruik van hout en houtproducten. Binnen een circulaire economie zijn hernieuwbare biobased materialen cruciaal. Hout is van nature een biobased en een circulair materiaal. Hiernaast kan het óók nog worden hergebruikt. Van belang is dat het hout uit een duurzaam beheerd bos komt. Naast de gunstige milieu- en gezondheidsvoordelen van de grondstof wordt tegelijkertijd door duurzame bosbouw een bijdrage geleverd aan instandhouding van vitale bossen wereldwijd. Dit maakt de toepassing van de hernieuwbare biobased grondstof hout een belangrijk middel in de realisatie van een gezonde leefomgeving binnen een klimaatneutrale circulaire economie.
Beleid overheid
Een volledige circulaire economie in 2050. Dat is het gestelde doel van de Nederlandse overheid om de wereld leefbaar te houden voor toekomstige generaties. Hout is van nature een circulaire grondstof en draagt hier aan bij.
In een circulaire economie gebruiken we alleen maar herbruikbare producten of secundaire- en hernieuwbare materialen. Producten worden geproduceerd, gerepareerd en hergebruikt. Grondstoffen worden hoogwaardig toegepast in nieuwe producten. Het afgraven en mijnen van grondstoffen wordt zo mogelijk voorkomen.
Hiervoor beschrijft het kabinet in haar plan ‘Nationaal Programma Circulaire Economie’ een aantal strategieën:
1. Vermindering van het (primaire) grondstoffenverbruik
Minder (primaire) grondstoffen gebruiken door af te zien van produceren en inkopen, bijvoorbeeld door producten te delen.
2. Substitutie van grondstoffen
Primaire grondstoffen vervangen door milieuvriendelijkere secundaire of door hernieuwbare materialen zoals duurzame bio-grondstoffen zoals hout.
3. Levensduurverlenging
Producten langer gebruiken door reparatie en hergebruik.
4. Hoogwaardige verwerking
Het sluiten van de kringloop door uit sloop terugkerende grondstoffen te winnen en te gebruiken in nieuwe producten, in plaats van storten en verbranden.
Circulair woordenboek
Secundair materiaal
Materiaal afkomstig uit eerder gebruik of uit reststromen van een ander productiesysteem dat primaire materialen vervangt.
Hernieuwbare grondstoffen
Grondstof uit een bron die wordt geteeld, natuurlijk aangevuld of natuurlijk gereinigd op een menselijke tijdschaal.
Met goed rentmeesterschap kan een hernieuwbare bron oneindig blijven bestaan.
Primaire grondstoffen
Grondstof geproduceerd door de aarde en door mensen ontgonnen en gebruikt voor de productie van materialen en producten.
Butterfly model
In grote lijnen is de kabinetsstrategie in 2012 door de Ellen Mcarthur foundation uitgewerkt in onderstaande diagram. In dit model worden twee kringlopen onderscheiden: de biologische kringloop, waar materialen hernieuwbaar zijn en zich biologisch kunnen afbreken en de technische kringloop, waar producten zo lang en hoogwaardig mogelijk worden gebruikt door opknappen, onderhoud en recycling.
Als over circulariteit wordt gepraat, worden snel termen gebruikt als hergebruik, opknappen, repareren en recyclen. Dit zijn verwijzingen naar de zogenaamde R-strategieën (re-use, reduce, refurbish, recycle, …..). In de bovenstaande diagram zie je dat deze strategieën alleen over de technische kringloop gaan, de biologische wordt hierdoor soms tekort gedaan.