Voordelen van houten trappen
Leer de vele voordelen van trappen van hout kennen. En ook al liggen sommige voordelen voor de hand, we hebben ze toch voor je op een rijtje gezet.
Brandveilig

Wanneer is een trap brandveilig en aan welke eisen moet een trap voldoen volgens het Bouwbesluit?

De gestelde eisen zijn afhankelijk van het type gebouw en of er sprake is van een beschermde of extra beschermde vluchtroute. Daarbij maakt het Bouwbesluit Trappen onderscheid tussen de bovenzijde van de trede (waar je over loopt) en de overige zijden van de trap (zoals de onderzijde van de trede en stootborden).

Brandtesten

Leden van de sectie Trappen van de NBVT hebben bij Efectis brandtesten laten uitvoeren van trappen die zij leveren aan de markt.

Klik op onderstaande button voor de prestaties.

Brandtesten
CO2 vastleggen

Houten trappen gaan de opwarming van de aarde tegen. De energie die nodig is voor de productie van allerlei bouwmaterialen draagt voor een aanzienlijk deel bij aan de uitstoot van CO2. Maar dit geldt niet voor onderdelen van hout, zoals de trap in jouw woning!

CO2 vastleggen

Bomen halen tijdens de groeifase CO2 uit de lucht en houden dat in elke gebruiksfase vast. Het hout blijft opgeslagen CO2 vasthouden, ook als het hout verwerkt wordt en als trap in uw woning terechtkomt. Pas bij verbranding komt de opgenomen hoeveelheid CO2 weer vrij. Kies je voor een houten trap van aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout? Dan lever je een directe bijdrage aan het terugdringen van de opwarming van de aarde. Bereken hier in twee stappen hoeveel CO2 is vastgelegd in jouw trap:

Opslag CO2 in hout

“Door het beheren van natuur- en bosgebieden wordt er meer CO2 opgenomen dan als een bosgebied in natuurlijke toestand wordt gelaten.”

Trappen

Bron: Timmer aan minder klimaatverandering: gebruik hout!

Duurzaam

Een houten trap gaat niet alleen super lang mee, maar levert bovendien een bijdrage tegen klimaatverandering. Hout scoort uitstekend op duurzaamheid.

Voor de houten trap is een levenscyclusanalyse gemaakt. Daarbij is gekeken in welke mate het milieu belast wordt gedurende de productie en de levensloop van het product. Uit die analyse blijkt dat de houten trap, zeker vergeleken met andere bouwmaterialen, erg goed scoort. Kort gezegd: een houten trap is een milieubewuste keuze.

Logische keuze

Hout is het enige bouwmateriaal dat CO2 opslaat én vasthoudt. Door te kiezen voor een houten trap voorzien van een FSC of PEFC keurmerk, draag je bovendien direct bij aan de bescherming en behoud (!) van de bossen, het leefgebied van planten en dieren. Dit met oog voor de rechten van de lokale bevolking en de bosarbeiders. Een logische keuze dus!

“Ruim 60% van de bouwbedrijven vindt dat duurzaam bouwen over 5 jaar geen unique selling point meer is, maar een noodzaak.”

Slimme en bewuste keuze

De keuze voor een houten trap getuigt van visie, door de lange levensduur, de aanpasbaarheid, betrouwbaarheid en de bijdrage tegen klimaatverandering. Met de keuze voor een houten trap maakt je een statement!

Eyecatcher

Een houten trap is een verstandige keuze. Het is een eyecatcher in uw woning en een klimaatvriendelijke keuze. En de aanpasbaarheid vergroot de verkoopbaarheid van uw huis in de toekomst. Uiteraard kun je de trap naar eigen wensen en behoeften laten ontwerpen.

“Investeren in de toekomst, dat doe je zodra je kiest voor hout!”

Lange levensduur

Houten trappen gaan ontzettend lang mee. Minstens net zo lang als je woning. Een houten trap heeft een zeer hoge kwaliteit en voegt sfeer toe aan je huis.

Sieraad voor je woning

Een trap van vurenhout gaat al lang mee, met een hardhouten trap kies je voor een mooiere uitstraling en een nóg langere levensduur. Een houten trap is een sieraad voor uw woning. Jouw trap is na plaatsing eenvoudig te onderhouden en gemakkelijk aan je woonstijl aan te passen.

“Houten trappen gaan enorm lang mee. Er zijn in vele oude landhuizen en kastelen hardhouten trappen te vinden die daar al honderden jaren geleden geplaatst zijn.”

Past in elke bouwmethode

Een houten trap kan in elke bouwmethode worden toegepast, of het nu traditionele bouw, prefab of houtskeletbouw is.

Wat jouw situatie ook is en wat je woonproject ook is, een houten trap past altijd in jouw woning. De mogelijkheden zijn eindeloos: nieuwbouw, renovatie, opbouw of uitbouw, met een houten trap haal je iets moois in huis.

“Tijdloos en stijlvol, een mooie houten trap voegt iets waardevols aan je interieur toe!”

Past in ieder budget

Een houten trap past in ieder budget. De houtsoort en het ontwerp bepalen in belangrijke mate de prijs. Van het zeer betaalbare vuren tot de meer exclusievere hardhoutsoorten, er zijn genoeg mogelijkheden.

Personaliseren

De kosten van een houten trap vallen reuze mee. Als de aanschafkosten uitgesmeerd worden over de levensduur, zijn de kosten per jaar zelfs bijzonder laag. Je kunt uiteraard kiezen uit diverse voordelig geprijsde standaardmodellen. Maar afhankelijk van je budget, kunt je jouw houten trap ook personaliseren. Met dichte treden, met of zonder vaste leuning of met alleen de treden in de gewenste houtsoort, ook hier valt volop te kiezen.

Laat bijvoorbeeld de keuze voor een houten trap meefinancieren in je hypotheek, de kosten zijn dan laag en worden over dertig jaar uitgespreid.

“Het leveren van kwaliteit kost geld, het niet leveren van kwaliteit kost kapitalen.”

Unieke uitstraling

Iedere houtsoort heeft een eigen karakter; robuust, luxe, degelijk, warm

Een houten trap is een aanwezig element in je woning. Kies voor één van de vele bijzondere houtsoorten want dat geeft je woning een unieke uitstraling.

Persoonlijke look

Naast het bekende en veelgebruikte vurenhout, kun je ook kiezen voor de moderne look van eiken, het harde en slijtvaste mahonie of het goed te buigen essen, waarmee je unieke vormen produceert. Ook als in je nieuwbouwwoning een bepaald soort trap wordt geleverd, is een persoonlijke look haalbaar. Treden uitgevoerd in een andere houtsoort, een roestvaststalen leuning of spijlen in een andere kleur, het kan allemaal. Informeer bij de projectaannemer of in jouw project aanpassingen mogelijk zijn.

Gezond

Hout heeft, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, echt effect op de gezondheid van mensen. Een houten trap is – naast bijzonder fraai – dus ook nog eens goed voor je.

Hout speelt op diverse vlakken een rol waar het gaat om de gezondheid, zo geven tal van studies aan. Het materiaal zorgt door de opname en afgifte van vocht voor een uitgebalanceerde luchtvochtigheid, in elk seizoen. Het is hypoallergeen (allergiearm) en door z’n gladde oppervlak makkelijk schoon te houden van stof, schimmels en bacteriën. Houten trappen, vloeren, wanden, plafonds, meubels of constructies hebben dan ook de voorkeur in huishoudens met een of meer allergieoptanten.

Hout heeft daarnaast een positieve invloed op het sympatische zenuwstelsel, het algemeen welbevinden, is goed voor het hart en heeft prettige psychologische effecten, zo wijst wetenschappelijk onderzoek uit. Meer lezen/weten? De whitepaper ‘Hout en gezondheid’ met alle informatie en achtergronden kun je hier lezen.

“Traplopen is inspannender dan gewoon lopen. Je moet tegen de zwaartekracht opboksen. Ook voor iemand die veel achter het bureau zit, treden gunstige gevolgen op voor de gezondheid.”

Meer weten
Klik hier voor een trappenfabrikant bij jou in de buurt.