Duurzaam innoveren in de trappenbranche

Hout uit verantwoord bosbeheer

Natuurlijk zijn wij, net als andere secties, daar waar mogelijk aan het verduurzamen. Zo gebruiken we voornamelijk FSC en PEFC gecertificeerd hout voor de productie van onze trappen. Daarnaast zijn alle bij de NBVT aangesloten trappenmakers FSC gecertificeerd. Alle houten onderdelen van de trap kunnen tegenwoordig onder FSC geleverd worden. Op dit moment zijn wij druk bezig om de BRL 7010 ‘Hernieuwbaarheid’ uit te werken voor onze houten trappen.

Hergebruik van materialen

Alle restmaterialen van onze houten trappen kunnen weer worden hergebruikt binnen de bedrijven of voor andere toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan restmateriaal dat vrij komt bij het uitfrezen van trapbomen, het inkorten van spillen en hekwerk regels. Restmateriaal dat niet geschikt is voor hergebruik bij ons, wordt weer verwerkt tot eindproducten bij andere bedrijven. Enkele voorbeelden zijn, samengeperst plaatmateriaal, dierenbedding, heimutsen, flowersticks, piketpaaltjes.

Duurzaam ondernemen

We merken dat niet alleen wij duurzaam ondernemen belangrijk vinden, maar ook onze klanten schrijven het in toenemende mate voor in bestekken. Zo willen zij producten hebben die aantoonbaar een FSC- of PEFC-certificaat hebben. Waar het architecten of opdrachtgevers vanuit de overheid betreft, zie je deze eisen veelvuldig voorbijkomen. En dat is een goede zaak, want als bijvoorbeeld gemeentes bij de bouw van huurwoningen dit in de uitbesteding al afdwingen, dan gaan we met z’n allen veel sneller duurzaam bouwen!

Op het gebied van productinnovatie hebben we continu duurzaamheid  in ons achterhoofd.

Levensloopbestendige duurzame trappen

We dachten: ‘Waarom moet een trap nog opgebouwd worden met trapspillen, als het ook uit bomen opgebouwd kan worden?’ Wij hebben daarom een trap ontwikkeld met grotere aantreden, de zogenaamde lepe hoek in het kwart van de trap is niet meer nodig. Er zit een koof in het midden van de trap, waardoor er geen hoeken meer nodig zijn. Door deze MDF-koof (of compleet Vuren) kunnen leidingen lopen, waardoor je een veilige trap krijgt en bijvoorbeeld beter met een traplift uit de voeten kunt.

Duurzame trapcoating met grote voordelen op de bouwplaats

Gloednieuw is onze duurzame trapcoating, waarmee we traponderdelen kunnen sealen met behulp van nanotechnologie.

Wist je dat trappen monteren en stellen op de bouwplaats in weer en wind één van de zwaarste beroepen in de bouw is? Dit blijkt uit onderzoek. Geen wonder dat er geen nieuwe stellers te vinden zijn die dit zware en risicovolle vak nog graag willen uitvoeren! We waren daarom op zoek naar een antwoord op de vraag waar velen in de trappenbranche mee worstelen: ‘Hoe krijgen en houden we trappenstellers aan het werk tot hun 67ste?’

Het antwoord vonden we in een coating… Dankzij deze nieuwe trapcoating assembleren we de houten, duurzame trappen namelijk in de fabriek. Dit is overigens niet voor iedere situatie toepasbaar, het is mede afhankelijk van de vloeren, het gebruikte systeem en de maatvoering. Maar daar waar het toepasbaar is, maakt het je werk lichter en lever je constante kwaliteit aan op de bouw. Trappenstellers worden op deze manier meer adviseurs dan monteurs. Zij controleren slechts nog zodra de aannemer de trap heeft vastgezet, of het volgens onze normen is gedaan (om 6 jaar garantie te kunnen geven).

Deze coating geeft echter nog veel meer voordelen op de bouwplaats:

  • De aannemer kan de trap plaatsen, voordat de kap erop komt. Niet wachten tot de woning waterdicht is, maar laag voor laag de trap plaatsen dus.
  • We leveren aan elkaar gelaserde onderdelen aan op de bouw, waarbij de coatsealing de trap beschermd tegen weersinvloeden. Hij kan gewoon 2,5 tot 3 weken in weer en wind staan!
  • De materialen zijn veredeld. Grenen en vurenhout worden gebruikt voor de spillen en traponderdelen. Dankzij de coating is er nu een betere laagdekking van de grondverf, waardoor slechts een verfdikte van 20 mu nodig is in plaats van de gebruikelijke 80 mu.
  • Dit betekent ook minder schuurwerk voor de schilder en de trap is makkelijker af te schilderen.
  • Tijdens de ruwbouw is de trap beter beschermd. Zodra ze het vocht uit de woning stoken, is er daardoor minder kans op haarscheuren en werking van het materiaal.
  • Dankzij de coating zal men de trap minder snel kaal lopen, waardoor deze langer meegaat.
  • De aannemer is minder afhankelijk van de schaarser wordende steller. Hij bepaalt namelijk zelf wanneer hij de trap erin hangt. De trappen staan rustig te wachten voor de betreffende woning…
  • Voor de aannemer betekent deze innovatie besparing van tijd en kosten in zijn bouwproces. Hij is ook niet meer zo afhankelijk van de trappensteller (noodtrappen worden overbodig).

En zo blijven wij op alle mogelijke vlakken ons steentje bijdragen aan duurzaam ondernemen in de trappenbranche.

Meer weten
Klik dan hier voor een trappenfabrikant bij jou in de buurt.
Contact
Wil je contact met de NBVT, klik dan hier.