“Mijn deur staat altijd open, dus als er wat is weten ze me te vinden.” Een veelgehoorde uitspraak bij leidinggevenden. Natuurlijk, een open deur nodigt uit, maar voor veel medewerkers blijft de drempel naar de directeur te hoog – zeker als het gaat om ongewenst gedrag. De hiërarchie speelt daarin een grote rol; medewerkers kunnen twijfelen of ze volledig open durven zijn tegenover iemand die ook oordeelt over hun functioneren.
Als leidinggevende ligt hier een belangrijke verantwoordelijkheid: het creëren van een sociaal veilige werkomgeving. Durf zelf het goede voorbeeld te geven. Wees duidelijk over de gedragscode binnen je bedrijf en laat zien hoe je omgaat met werkdruk, stress en (on)gewenst gedrag. Ga hierover in gesprek met het team en neem daarin jullie kernwaarden mee. Wat betekent dit in de praktijk? In hoeverre geef je zelf het voorbeeld?
De vertrouwenspersoon kan hierbij ondersteunen. Onze rol draait niet alleen om opvang, maar juist ook om bewustzijn creëren en de ruimte bieden voor deze sociale veiligheid. We helpen graag met het voeren van deze gesprekken en het versterken van een veilige cultuur waarin iedereen zichzelf kan zijn en grenzen kan aangeven.
Een aantal lidbedrijven heeft al kennisgemaakt met één van de twee vertrouwenspersonen. En een groot aantal nog niet.
![]() |
Berrie is gecertificeerd LVV Registervertrouwenspersoon en werkt daarnaast als zelfstandig adviseur (HR/Duurzame Inzetbaarheid), trainer en loopbaanprofessional. Met haar HR-achtergrond in de Bouw en Timmerindustrie kent zij de branche en de processen van de organisaties binnen onze branche. Via SSWT wordt zij ingezet voor trainingen van interne vertrouwenspersonen, maar ook communicatietrainingen en de thema’s Duurzame inzetbaarheid en Psychosociale arbeidsbelasting zijn haar niet vreemd. Persoonlijke ontwikkeling van mensen en het professionaliseren van organisaties (goed werkgeverschap stimuleren) is waar zij zich voor in wil zetten als zelfstandig ondernemer.
Berrie woont in Breda en bedient in de branche regio Zuid (Noord-Brabant, Zeeland, Limburg) en een deel van Midden Nederland (regio Rotterdam). |
Daniëlle de Vries – Willems |
|
![]() |
Daniëlle is gecertificeerd LVV Registervertrouwenspersoon en werkt daarnaast als zelfstandig coach, trainer en loopbaanprofessional. Menselijk gedrag, communicatie en duurzame inzetbaarheid zijn centrale thema’s in haar werk. Daniëlle heeft ervaring in de timmerindustrie vanwege haar rol als loopbaanprofessional en trainer bij SSWT. Zij woont in Ermelo en bedient als vertrouwenspersoon de regio’s Oost, Midden en Noord Nederland. Naast het opvangen en ondersteunen van melders in situaties van ongewenst gedrag, zet Daniëlle zich in voor een preventieve aanpak bij de bedrijven: het voorkomen van ongewenst gedrag door kennisdeling, voorlichting en ondersteuning op beleidsniveau. |